RISICO’S DOE HET ZELF NAGELS

Omdat wij als professionele nagelstylisten maar al te vaak de schade mogen opknappen die is aangericht door onprofessioneel en/of ondeskundig en ongeschoolde “nagelstylisten” wil ik u graag wijzen op het volgende. Onderaan de pagina vind u foto’s van schade die is aangebracht door het zetten van doe het zelf nagels of door een ongeschoolde/ondeskundige nagelstyliste. Deze foto’s zijn ter beschikking gesteld door collega nagelstylisten die deze nagels in de salon door de klant aangeboden kregen voor herstel.

Nagelstyling….dat kan toch iedereen!!!!
Was dat maar waar ! Het had mij een hoop tijd en geld kunnen besparen. Maar ja, dan had ik me nu waarschijnlijk ook geen Nederlands Kampioen kunnen noemen.
Nagelstyling is een vak waarvan veel mensen denken “dat doe ik wel even” en denken er ook nog rijk mee te worden. Echt….was dat maar waar! Veel mensen vergeten dat er veel tijd en geld gaat zitten in de aanschaf van kwaliteitsproducten, een goede opleiding, bijscholingen en de belastingdienst.

Tegenwoordig is het helaas steeds vaker mogelijk om zonder enige kennis van zaken zelf nagelproducten aan te schaffen. Maar besef wel dat u geen idee heeft waar u aan begint. Bent u bijvoorbeeld op de hoogte van de anatomie van de nagel? Weet u hoe schimmels en bacteriën kunnen ontstaan? Of kunt u bacteriën en schimmels herkennen? Ja, als het te laat is! Maar de taak van een goed geschoolde nagelstyliste is om dit soort problemen te voorkomen en niet om deze problemen te veroorzaken. Dit is nog maar een deel van de kennis die je moet weten als nagelstyliste. Het is uiteraard ook belangrijk te weten hoe je je producten op een juiste manier moet verwerken om een technisch goede nagel te kunnen plaatsen die duurzaam is.

Erkend beroep?
Helaas is het vak nagelstyling (nog) niet erkend. Iedereen kan zich dus nagelstyliste noemen met alle gevolgen van dien. Er bestaan gelukkig wel een 2-tal brancheverenigingen “Het nagelgilde” en “FNV mooi” die heel hard aan het werk zijn om het vak erkend te krijgen zodat we de beunhazen en de verkoop aan ongeschoolde particulieren tegen kunnen gaan. Daarentegen wordt het beroep nagelstyling door de belasting wel erkend en moeten we gewoon, net als iedere werkende Nederlander, belasting afdragen (19% BTW per behandeling en inkomstenbelasting over hetgeen wat we “verdienen”, dus het bedrag wat overblijft na aftrek van de BTW, productkosten per behandeling, stookkosten, huur ruimte, KvK, vakliteratuur, bijscholing en uw drankje!)

Hoe kies ik de juiste nagelstudio?
Laat uw keus voor een nagelstudio in ieder geval niet gebaseerd zijn op de prijs. Goedkoop is meestal duurkoop. Want wat is de reden dat ze zo goedkoop (lijken te) zijn?
Heeft de stylist(e) een opleiding gevolgd?
Gebruikt de stylist(e) kwaliteitsproducten die gezond zijn voor u of wordt er merkloze “troep” gebruikt voorzien van het schadelijke MMA die nog eens schadelijk voor u als klant zijn ook?
Geeft deze stylist(e) netjes haar belasting op zoals elke Nederlander hoort te doen?
Werkt deze stylist(e) hygiënisch?

Vraag bij twijfel daarom altijd waar de nagelstylist(e) zijn of haar opleiding heeft gedaan en laat haar dit aantonen d.m.v. de behaalde certificaten en/of diploma. Ook al is het geen erkend beroep, een certificaat of diploma geeft wel aan dat de nagelstylist(e) weet waar die mee bezig is. En u kunt dan zien of dit bij een gedegen opleidingsinstituut is geweest en bijvoorbeeld niet via een thuisstudieplan of alleen een pakketje gekocht heeft bij een postorderbedrijf of op de zwarte markt en het nu zelf maar is gaan doen omdat het er zo makkelijk uitziet. Dit vak vergt wel degelijk vakkennis en vakmanschap en is niet enkel uit een boekje te leren.

Wat is MMA?
MMA (Methyl MethAcrylaat) was een van de ingrediënten van acryl en zit tegenwoordig alleen nog in de goedkope merkloze nagelproducten verwerkt die je onder andere op de zwarte markt kunt kopen. MMA is een goedkoop lijmmiddel die zorgt voor een sterke bevestiging en een snelle uitharding. MMA is onveilig en zeer onverstandig. MMA kan ernstige allergische reacties veroorzaken aan de huid en kan zelfs permanente nagelmisvorming veroorzaken. Nagelproducten met MMA zijn te hard voor de natuurlijke nagel en kan bij het breken ervan de natuurlijke nagel ernstig beschadigen waarbij u ook nog eens een lelijke infectie kunt oplopen.

Achtergrond MMA
MMA werd in de beginfase van de professionele nagelindustrie veelvoudig gebruikt. Hier komt ook de naam tandheelkundige acryl, porselein nagels of harsnagels vandaan. Eind jaren 70 kwamen er veel klachten over het gebruik van MMA binnen bij de FDA (Food and Drug Administration). Hierdoor is er uiteindelijk opgetreden tegen het gebruik van MMA. Inmiddels is MMA in Amerika verboden en strafbaar om producten te produceren, distribueren en te verkopen waar MMA inzit. Helaas is het gebruik van MMA in Nederland (onbegrijpelijk) nog steeds legaal. Gelukkig hebben al veel fabrikanten van kunstnagelproducten de schadelijke MMA vervangen door het veilige EMA.

In mijn studio wordt daarom enkel gewerkt met kwaliteitsproducten zoals Crystal Nails. Crystal Nails is dierproefvrij, nauwelijks allergiegevoelig en bevat EMA (Ethyl MetAcrylaat) en niet het slechte MMA (Methyl MethAcrylaat).

Waarom wordt MMA nog steeds gebruikt?
Om de simpele reden dat producten die MMA bevatten vele malen goedkoper zijn dan producten die EMA bevatten en omdat het verwerken van producten met MMA minder vaardigheid vereist en knetterhard is.

Hoe weet ik of mijn nagelstylist(e) producten met MMA gebruikt?
De extreem lage prijs van de behandelingen, de merkloze uitstraling van de gebruikte producten kunnen  hierop duiden. Vaak worden de acrylpoeders overgegoten in blanke potjes en noemen ze het “Solar nails” Echter is deze benaming niet juist. “Solar” is een beschermde merknaam van Creative Nail Design voor een bepaald type acryl en totaal niet vergelijkbaar met wat de voornamelijk Aziatische salons en op de zwarte markt als zijnde Solar Nails wordt aangeboden. Ook is het bij deze salons vaak zo dat uw natuurlijke nagel flink gevijld wordt zodat deze rood en heel erg gevoelig wordt. Ook is het vaak zo dat er in deze salons niet hygiënisch gewerkt wordt. Instrumenten worden niet gedesinfecteerd en de vijl waar uw nagels mee behandeld zijn wordt ook bij de volgende klant gebruikt.

In een professionele salon kunt u er gerust op zijn dat alle instrumenten gedesinfecteerd zijn en u een persoonlijke vijlenset krijgt bij uw eerste behandeling welke in de salon voor u bewaard wordt.

Deze nagels zijn hevig beschadigd door verkeerd gebruik van doe het zelf acryl pakketjes en plaknagels. U kunt zien dat de nagels een lelijke bacteriele infectie hebben opgelopen en ernstig beschadigd zijn.

plaknagels1 plaknagels2